Νέα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έστειλε σήμερα το Βερολίνο, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της και θα στηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό επισήμαναν ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υπερασπίστηκε την πολιτική που ασκεί στο προσφυγικό, εμμένοντας στη θέση ότι δεν πρέπει να τεθούν ανώτατα όρια υποδοχής προσφύγων.
Κληθείς να συγκρίνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ειδομένη με αυτή που κυριαρχούσε στην Ουγγαρία το καλοκαίρι, ο Ζάιμπερτ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση, καθώς το καλοκαίρι στη Βουδαπέστη η Ουγγαρία εμπόδιζε τους πρόσφυγες στο δρόμο τους προς τον Βορρά, ενώ στην Ειδομένη συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
«Όλους μας συγκινούν οι εικόνες με τους πρόσφυγες στη βροχή και τις λάσπες, αλλά η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει, είναι έτοιμη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και γι” αυτό θα στηριχθεί από την ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα οι πρόσφυγες θα αναχωρήσουν από την Ειδομένη για τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν ετοιμαστεί στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο γερμανός ΥΠΕΣ σε συνομιλία του με τον Έλληνα ομόλογό του, τον ρώτησε τι ανάγκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ώστε η Γερμανία να βοηθήσει άμεσα, με τον Έλληνα ΥΠΕΣ να του απαντάει πως η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει λίστα με τις ανάγκες της. «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung, είπε ότι η πολιτική της στο προσφυγικό δείχνει κάποια αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται βιώσιμες λύσεις και όχι βραχυπρόθεσμες. Στόχος είναι, όπως είπε η Μέρκελ, η διατήρηση της Συνθήκης του Σένγκεν.
Σήμερα, πρόκειται να επισκεφτεί τον καταυλισμό της Ειδομένης η πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, προκειμένου να έχει ιδίαν άποψη για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων.
Τα μηνύματα συμπαράστασης από το Βερολίνο έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής σε τρία κρατίδια, που αναμένεται να αποτελέσουν και το πρώτο μεγάλο τεστ για την πολιτική που ακολουθεί η Μέρκελ στο προσφυγικό.
Βερολίνο: Εκτός συμφωνίας με Τουρκία οι πρόσφυγες που είναι ήδη στην Ελλάδα
Δεν αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει το Βερολίνο διά στόματος του Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πρόταση επανεισδοχής θα αφορά όσους έλθουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία -εξ ου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στη στήριξη προς την Αθήνα «για να μπορεί να προσφερθεί σε σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα».
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε την Παρασκευή ότι η η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από την στιγμή αυτή και έπειτα στην Ελλάδα.
«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μία πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ την Παρασκευή.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».
Για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
typosthes.gr-Politiki