Πάρκο στο οποίο φυτεύτηκαν δένδρα και φυτά για τα οποία υπάρχει αναφορά στη Βίβλο αποφάσισαν να δημιουργήσουν οι μαθητές της Α’ τάξης του 4ου Γυμνασίου Ρόδου και ήδη, η προσπάθειά τους έχει ολοκληρωθεί σε έναν μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για το πρώτο πάρκο, αυτού του είδους που δημιουργείται στην Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με δεδομένο ότι το πάρκο θα φέρει το όνομα του, για να τιμηθεί και η συμβολή του στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης.
Πρόκειται για μια προσπάθεια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεολόγος Ιωάννα Κλιάρη που είναι εμπνευστής του εγχειρήματος, να καταδειχθεί η διαχρονική αξία της Βίβλου, να προαχθεί η οικολογική συνείδηση αλλά και να γίνει ευρέως γνωστή η τοπική ιστορία, στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλόπετρας στον χώρο της οποίας δημιουργήθηκε το πάρκο(η ιερά μονή βρίσκεται στην κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου).
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή των μαθητών του 4ου γυμνασίου Ρόδου ήταν η μητρόπολη Ρόδου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων που συνέβαλαν ουσιαστικά στο να υλοποιηθεί.
Στη δημιουργία του Βιβλικού πάρκου συμμετείχαν 70 μαθητές της Α’ τάξης του γυμνασίου από τις αρχές της σχολικής χρονιάς, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συμμετοχή και ήδη στον χώρο του πάρκου έχουν φυτευτεί ακακίες, ελιές, τριανταφυλλιές, αλόη, κυπαρίσσια, ροδιές και άλλα φυτά και δένδρα για τα οποία υπάρχει αναφορά στη Βίβλο.
Πρόκειται για δράσεις που αποτελούν άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, επισημαίνει η κ. Κλιάρη τονίζοντας ότι η δημιουργία του Βιβλικού πάρκου έχει πολλαπλά οφέλη αφού φέρνει τα παιδιά σε άμεση επαφή με την Βίβλο, αναπτύσσει την οικολογική συνείδηση και την αγάπη προς τον τόπο τους.
Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς που έχουν γίνει, σε κάθε φυτό και δένδρο του πάρκου θα υπάρχει ειδική πινακίδα που θα «διαβάζεται» από τα κινητά τηλέφωνα και θα δίνει πληροφορίες στους επισκέπτες για το καθένα από αυτά και στοιχεία για το που αναφέρονται στη Βίβλο, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κλιάρη.
Εδώ και πέντε χρόνια, η κ. Κλιάρη προσπαθούσε να υλοποιήσει την προσπάθεια αυτή, αλλά έβρισκε κλειστές πόρτες φέτος όμως υπήρξε ανταπόκριση και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Όπως τονίζει η ίδια, στόχος των δομών της ελληνικής εκπαίδευσης αποτελεί η γνώση να μετουσιώνεται σε παιδεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται να αναλάβουν ενεργητικά θετικό ρόλο στην κοινωνία και με πίστη στις ιδέες αυτές και στη χρησιμότητα των βιωματικών δράσεων και της διαθεματικής προσέγγισης του εκάστοτε διδακτικού αντικειμένου, αλλά και του ανοίγματος του ελληνικού σχολείου στους θεσμούς και στη κοινωνία, υλοποιήθηκε αυτή η προσπάθεια.
- Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ellada
Tags: Ρόδος