“Χάος” προκάλεσε η απόφαση του Νοσοκομείου να μη δέχεται σορούς άπορων και εγκαταλελειμμένων. Η απόφαση του Νοσοκομείου Βόλου να μην «φιλοξενεί» στα ψυγεία του νεκροτομείου, σορούς που βρίσκονται στα αζήτητα προκάλεσε χθες εισαγγελική παρέμβαση.
Μια 45χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της από παθολογικά αίτια και μεταφέρθηκε η σορός στο Νοσοκομείο του Βόλου καθώς η Αστυνομία έπρεπε σε πρώτη φάση να αναζητήσει συγγενείς.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου ωστόσο πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να μπει τέλος στην φιλοξενία σορών που δεν αναζητούνται από κανέναν. Σύμφωνα με την απόφαση, η σορός θα μένει στα ψυγεία του νεκροτομείου που διαθέτει 12 θέσεις, μόνο εάν ο θάνατος έχει επέλθει μέσα στις κλινικές του Νοσοκομείου.
Χθες, η απόφαση του Νοσοκομείου Βόλου αναστάτωσε Αστυνομία και Εισαγγελία καθώς έπρεπε να υπάρξει διαχείριση του θανάτου της 45χρονης γυναίκας. Η άρνηση του Νοσοκομείου προκάλεσε την εισαγγελική εντολή με το σκεπτικό ότι δημόσιο ίδρυμα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αρνείται παροχή υπηρεσίας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, με τις υπηρεσίες να επιδίδονται σε γαϊτανάκι ευθυνών. Η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου με την έκδοσή της , χαρακτηρίστηκε ακατανόητη καθώς στην ουσία αποφασίστηκε η παύση παροχής ενός σημαντικού έργου, που δεν επέτρεπε την προσβολή των νεκρών. Το Νοσοκομείο ήταν η μόνη δομή που κάλυπτε το μεγάλο αυτό κενό. Η απόφαση όλα δείχνουν πως λήφθηκε κάτω από το βάρος των πιέσεων που δέχονταν οι υπηρεσίες του. Ειδικότερα, το βάρος αναζήτησης των συγγενών των εγκαταλελειμμένων ανθρώπων που πέθαναν στον δρόμο , αναλάμβανε η κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που όφειλαν να αναζητήσουν συγγενείς για τα κοινωνικά περιστατικά της περιοχής ευθύνης τους, δεν το έπρατταν ποτέ, με αποτέλεσμα σοροί να βρίσκονται στα αζήτητα από 40 ημέρες μέχρι και έξι μήνες.
Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης εάν ένας άνθρωπος πεθάνει σπίτι του ή στον δρόμο, γεγονός που συμβαίνει κατ΄επανάληψη και πρόκειται για άτομα που έχουν εγκαταλειφθεί όχι μόνο στον θάνατο, αλλά και στη ζωή, το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται να παραμένει η σορός στα ψυγεία του. Κατά την κρίση της διοίκησης θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι δήμοι την ταφή, αλλά καμία απάντηση δεν δίνεται στα εξής ερωτήματα: Που θα μεταφέρει η αστυνομία τον νεκρό και που θα φιλοξενείται η σορός μέχρι σύμφωνα με το Νόμο να αποβεί άκαρπη η προσπάθεια αναζήτησης συγγενών και να κληθεί ο αρμόδιος δήμος να αναλάβει την ταφή. Ο δήμος Βόλου διαθέτει νεκροθαλάμους στο κοιμητήριο του Κούκου αλλά στους υπόλοιπους δήμου της Μαγνησίας, δεν υπάρχει υποδομή.
Η απόφαση λήφθηκε από την διοίκηση στις 6 Απριλίου και αποφασίστηκαν τα εξής: Δεν θα παραλαμβάνει σορούς που μεταφέρουν τα γραφεία τελετών (τα οποία καλούνται από την αστυνομία).
-Δεν θα επιτρέπεται η φύλαξη της σορού εφόσον έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία νεκροτομή μετά από εισαγγελική εντολή. Καμία απάντηση δεν δίνεται στο ερώτημα, που θα βρίσκεται η σορός, μέχρι την μεταφορά για νεκροψία.
-Το Νοσοκομείο αρνείται την φύλαξη σορών άπορων αλλοδαπών και εγκαταλελειμμένων χωρίς οικογενειακό περιβάλλον που δεν απεβίωσαν εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος.
-Όσοι δεν ήταν νοσηλευόμενοι στο ίδρυμα θα μεταφέρονται στα ψυγεία του Κοιμητηρίου. Η διαφορά σε αυτή την απόφαση, είναι ότι μια σορός πρέπει να φυλάσσεται σε περιβάλλον ασφάλειας μέχρι να γίνει νεκροψία και το Κοιμητήριο δεν είναι ασφαλές. Τα γραφεία ωστόσο κλείνουν στις 3 το μεσημέρι και καμία ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται.
Πηγή: gegonota.news
.
Πηγή: Protothema.gr