«Πράσινο φως» για να επιστρέψουν στη χώρα οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό άναψε η Βόρεια Κορέα, που χαλάρωσε τους περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.
«Όσοι επιστρέφουν θα τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση σε κέντρα καραντίνας επί μία εβδομάδα», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA. Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης Επιδημιολογικών Εκτάκτων Αναγκών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Η απόφαση ελήφθη καθώς η κατάσταση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώθηκε.
«Κλειστή» για τρία χρόνια
Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της στις αρχές του 2020 προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, όμως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η χώρα οδεύει προς το άνοιγμα.
Έπειτα από τρία χρόνια που είχαν ανασταλεί τα δρομολόγια της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Air Koryo επαναλήφθηκαν οι διεθνείς εμπορικές πτήσεις και ένα αεροπλάνο της προσγειώθηκε στο Πεκίνο την Τρίτη.
Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών αθλητών έλαβε άδεια να βγει από τη χώρα για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό taekwondo στο Καζακστάν. Και τον Ιούλιο Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι παρέστησαν σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ. Ήταν οι πρώτοι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα εδώ και χρόνια.
«Με αυτή την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, αναμένουμε μεγάλης κλίμακας επιστροφή Βορειοκορεατών», δήλωσε ο Τσέονγκ Σεόνγκ- τσανγκ ερευνητής στο ινστιτούτο Sejong.
Παρά τις ενδείξεις για χαλάρωση των μέτρων κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμη να ανοίξει τα σύνορά της.
Χωρίς εμβόλια, αντιιικά φάρμακα και μαζικά τεστ
«Οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ο Τσο Χαν- μπαμ, ερευνητής του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ένωση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό η Πιονγκγιάνγκ να τρόμαξε από τις πιέσεις που δέχθηκε το κινεζικό σύστημα υγείας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να άρει τα μέτρα περιορισμού της covid τον Δεκέμβριο.
Το σύστημα υγείας της Βόρειας Κορέας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, καθώς θεωρείται ένα από τα χειρότερα παγκοσμίως, ενώ δεν διαθέτει εμβόλια κατά της covid, ούτε αντιιικά φάρμακα και δεν έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής μαζικών τεστ.
Σύμφωνα με τον Τσο, σε περίπτωση πλήρους ανοίγματος της χώρας, η κατάσταση ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αντιμετώπισε η Κίνα.
.