Το καταφύγιο της αρκούδας κοντά στη πόλη Μπελίτσα της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για τους επισκέπτες από αύριο, 10 Απριλίου, δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής φροντιστής του καταφυγίου Καλίνα Βουλτσίνκοβα. Και οι 18 αρκούδες του έχουν ήδη ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη.
Το καταφύγιο της αρκούδας στη Μπελίτσα έκλεισε για τους επισκέπτες στα τέλη Νοεμβρίου 2022 προκειμένου να επιτρέψει τη γαλήνια χειμερία νάρκη των αρκούδων.
Σχεδόν μία με δύο εβδομάδες μετά τη χειμερία νάρκη, οι αρκούδες εξακολουθούν να είναι μάλλον ληθαργικές και προτιμούν να κοιμούνται περισσότερο, διευκρίνισε η Βουλτσίνκοβα. Το φαγητό τους περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
Ένα συναρπαστικό γεγονός στο καταφύγιο αρκούδας στη Μπελίτσα φέτος την άνοιξη θα είναι η πολυαναμενόμενη επανένωση της νεότερης κατοίκου του καταφυγίου, της εξάχρονης αρκούδας Ίβα, και της αρσενικής αρκούδας Τέντι. Οι δύο αρκούδες φιλοξενούνταν μαζί από έναν ιδιώτη στα Σκόπια μέχρι το 2017. Ο Τέντι διασώθηκε αργότερα από το ίδρυμα Four Paws και φιλοξενείται στη Μπελίτσα από το 2020. Η Ίβα έφθασε στο καταφύγιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και χρειάστηκε να περάσει μια περίοδο προσαρμογής, μεταθέτοντας τη γνωριμία της με τις άλλες αρκούδες που κατοικούν στο καταφύγιο για την άνοιξη του 2023.
Το καταφύγιο της αρκούδας στη Μπελίτσα (πρώην Belitsa Dancing Bears Park / Πάρκο αρκούδων — χορευτριών στη Μπελίτσα) εκτείνεται σε έκταση 120.000 τ.μ. και απέχει 12 χλμ. από τη Μπελίτσα, μια περιοχή που αποτελεί τη φυσική κατοικία της καφέ αρκούδας, η οποία είναι προστατευόμενο είδος στη Βουλγαρία. Το πάρκο ιδρύθηκε το 2000 από την παγκόσμια οργάνωση προστασίας των ζώων Four Paws και το γαλλικό Ίδρυμα Brigitte Bardot με στόχο να παράσχει ένα καταφύγιο για την αποκατάσταση των αιχμάλωτων αρκούδων που αναγκάζονταν να χορεύουν για ψυχαγωγία. Όλες οι αρκούδες-χορεύτριες που έχουν καταγραφεί στη Βουλγαρία έχουν σωθεί από τότε και έχουν απελευθερωθεί. Μεταξύ των 11 θηλυκών και 7 αρσενικών αρκούδων στο καταφύγιο υπάρχουν αρκούδες που έχουν διασωθεί από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
.