Με συνοπτικές διαδικασίες σχεδιάζει η κυβέρνηση να περάσει από την Βουλή τα δύο νομοσχέδια για το 2ο μέρος των προαπαιτούμενων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουν κατατεθεί στην βουλή τα δύο νομοσχέδια με την κυβέρνηση να επιδιώκει να ακολουθηθούν διαδικασίες «fast track», δηλαδή να υπάρξει συζήτηση μιας μέρας στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου και μια μέρα συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλεια του σώματος.
Η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αποσπάσει μια απόφαση από το EuroWorking Group ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις προκειμένου στην συνέχεια το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να αποφασίσει με την σειρά του την αποδέσμευση των 2 δις ευρώ από την δόση των 26 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο.
SZ: Oι δανειστές αρνούνται να καταβάλουν την επόμενη δόση
Την ίδια ώρα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Sueddeutsche Zeitung με τίτλο “Οι δανειστές αρνούνται στους Έλληνες νέα χρήματα” υποστηρίζει ότι οι δανειστές επικαλούμενοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αρνούνται να προβούν στην επόμενη εκταμίευση.
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να λάβει κονδύλια, ωστόσο καθυστερεί και επομένως είναι άγνωστο πως θα προχωρήσει η διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων.
“Η εκταμίευση των πρώτων δύο από τις τρία δις ευρώ της δόσης του Οκτωβρίου θα καθυστερήσει”, τονίζει στη SZ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι ανταποκριτές σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται ακόμη ότι τα χρήματα στην Αθήνα δε θα έρθουν πριν το Νοέμβριο και σε καμία περίπτωση αυτή την εβδομάδα. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα, επομένως καθυστερούν και οι επόμενες συζητήσεις για το τραπεζικό σύστημα.
Η εφημερίδα περιγράφει ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των κόκκινων δανείων που αφορά 320.000 νοικοκυριά, το 80% των οποίων κινδυνεύει με έξωση. Οι δανειστές διαφωνούν και με την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται.
“Ο χρόνος πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους”, καθώς από την αρχή της νέας χρονιάς υπάρχει ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και αυτό σημαίνει “χρεοκοπία για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.
Action24.gr-Politiki