«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο που εντάσσεται και εντασσόταν πάντα στη γενική συζήτηση που έχουμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας» δηλώνει η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.
Πρόσθεσε δε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα εξαιρετικά ανθρωπιστικό και ευαίσθητο, το οποίο έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν είσαι ανθρωπιστής, προσθέτει, προσπαθείς να μη γίνεται αυτό το χάος το οποίο δημιουργήθηκε το 2015. Δεν ωφελήθηκε κανένας πρόσφυγας από αυτό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα πεπερασμένων δυνατοτήτων. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όλου του κόσμου. Άρα αυτό δεν είναι ανθρωπιστικό. Είναι κάτι άλλο. Αυτό έλεγα» επισημαίνει.
Αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών, το οποίο εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της, η κ. Βούλτεψη τόνισε: «Έχουμε μελετήσει πολύ αυτά τα ζητήματα. Το θέμα της ένταξης είναι πολύ σοβαρό. Δηλαδή δεν μπορεί άνθρωποι διάφοροι να ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου ως τι; Ως φαντάσματα; Ως σκιές; Ως απόβλητοι; Ή λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πάρει άσυλο, θα δικαιούνται άσυλο και θα είναι πρόσφυγες γιατί υπάρχουν άνθρωποι και θύματα πολέμου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με ορατά τα σημάδια ή δεν θα είναι ή δεν θα έρθουν ή θα υπάρχει μία διαδικασία ειδικά τα ασυνόδευτα ανήλικα με τα οποία έχω ασχοληθεί και είναι στην αρμοδιότητα μου, φεύγουν συνεχώς παιδιά για άλλες χώρες και είναι ασφαλή τα παιδιά εκεί που πάνε και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Διότι είχαν μαζευτεί εδώ πέρα κάποιες χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα. Είναι μία διαδικασία. Ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι εδώ. Ή θα φύγουν θα πάνε στις χώρες τους, ή θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή έχουν πάρει άσυλο και μπορούν να δουλέψουν παντού. Έτσι γίνεται και στην Ελλάδα με τους πολιτικούς πρόσφυγες. Άμα έχεις πάρει το χαρτί και είσαι πρόσφυγας με πολιτικό άσυλο με βάση της Συνθήκη της Γενεύης μπορείς να μείνεις εδώ και να πας παντού. Δεν μιλούσαμε γι’ αυτό όταν συζητούσαμε το θέμα. Μιλούσαμε για κάτι άλλο. Άρα αυτό είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα πράγματι αλλά το έχουμε δουλέψει αρκετά και με βάση τη νομοθεσία και με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες γιατί είναι κεντρικό κομμάτι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί ότι άνθρωποι δυστυχισμένοι θα κυκλοφορούν κατά εκατομμύρια στα εδάφη της έτσι. Κάντε το εικόνα ας πούμε. Πρέπει να λυθεί αυτό. Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Είναι ένα εγχείρημα. Θέλει αποφασιστικότητα, θέλει ανθρωπιά. Δεν είναι απλό».
Ερωτηθείς τέλος εάν θα επισκεφθεί την Τουρκία, η υφυπουργός απάντησε ότι τέτοιες επαφές πάντα γίνονται, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία από τον περασμένο Μάρτιο έχει σταματήσει κάθε συνεργασία πάνω στο θέμα. Άρα και το ζήτημα αυτό εντάσσεται στο γενικό ζήτημα του πως θα συνέλθει η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία το εργαλειοποίησε το ζήτημα αυτό. Και δεν συνεργάζεται. Δηλαδή έχει σταματήσει. Υποτίθεται υπάρχει μία συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το μεταναστευτικό εντάσσεται και εντασσόταν πάντα στη γενική συζήτηση που έχουμε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Πολιτική