Βουτιά και σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνεία – Οι τελευταίες εκτιμήσεις – Βάσεις 2015

Βουτιά και σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνεία   Οι τελευταίες εκτιμήσεις   Βάσεις 2015
Η ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων επιβεβαιώνει ότι οι βάσεις εισαγωγής που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουν καθοδική πορεία σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων είναι η πτώση ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, καθώς και η σαφής καθοδική πορεία των Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες υποψήφιους.

Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδακών Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης, πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, τα οποία αναμένεται να κινηθούν σε ιστορικά χαμηλά.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, θα κινηθούν με αρνητικό πρόσημο στα περισσότερα τμήματα.

Η Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται πως θα πέσει περισσότερο από 900 μόρια, ενώ ως τμήμα ευκαιρίας φαντάζει το Μαθηματικό Σάμου, με εκτιμώμενη πτώση 1.721 μορίων

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα πέσει 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι, η Νομική Αθήνας κατά 214 μόρια, ενώ πτώση 379 μορίων εκτιμάται ότι θα έχουμε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης.

Το Τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα εκτιμάται ότι θα πέσει 527 μόρια, ενώ το Μαθηματικό Αθήνας 444 μόρια. Τμήμα ευκαιρίας φαντάζει το Μαθηματικό Σάμου, με εκτιμώμενη πτώση 1.721 μορίων, ενώ η Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται ότι θα πέσει περισσότερα από 900 μόρια. Κατά 1.378 μόρια θα πέσει η βάση στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Θράκης, ενώ η βάση στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα μειωθεί κατά 1.589 μόρια.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, «σφαγή» αναμένεται στις σχολές της επαρχίας, ενώ κάποια τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα αντέξουν στις πιέσεις, καθώς οι βάσεις θα διατηρηθούν κοντά σε αυτές των πανεπιστημίων προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εκτός από την πανωλεθρία σε Μαθηματικά και Φυσική, καθοριστικός παράγοντας για τη φετινή πορεία των βάσεων είναι και ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών, καθώς οι λιγότεροι υποψήφιοι θα δηλώσουν σχολές της επαρχίας με το όνειρο να λάβουν αργότερα το «εισιτήριο» της μετεγγραφής.

Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, καθώς δεν πρέπει να γίνει με βάση τα περσινά μόρια. Σε κάποιες σχολές η «βουτιά» μπορεί να ξεπερνά και τα 2.000 με 3.000 μόρια, ενώ, όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης, επειδή έχει δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, καλό είναι οι υποψήφιοι να χρησιμοποιήσουν όσο χρόνο τους δίνεται από το υπουργείο Παιδείας και να μη βιαστούν να παραδώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

■ Από την ανακοίνωση των βαθμών των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) ως και την Τρίτη 7-7-2015 οι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»). Μετά την οριστικοποίηση το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και δεν είναι πλέον δυνατή καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου) ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

■ Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
α) Οσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2015 και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο.

β) Οσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014 διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση. Οσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10% συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα λύκειά τους. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για φέτος.

Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος από τη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε 19.510 μόρια, αγγίζοντας σχεδόν την τελειότητα με δύο 20άρια σε Φυσική και Μαθηματικά. Ο Δημήτρης, που προκρίθηκε για τη Μαθητική Ολυμπιάδα, δηλώνει έτοιμος να πάει διακοπές για να ξεκουραστεί. Το μυστικό της επιτυχίας του αριστούχου που βρίσκεται μεταξύ Ιατρικής και Πολυτεχνείου είναι η συστηματική μελέτη και η ψυχραιμία.

Με βαθμολογία 18.704 μορίων, ο Γιάννης Κονδυλάκης επιθυμεί να εισαχθεί στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γιάννης, απόφοιτος του 4ου Λυκείου Αργυρούπολης, θεωρεί ότι μυστικό της επιτυχίας είναι το συστηματικό διάβασμα. Ο ίδιος δεν αποκλείει να εργαστεί κάποια στιγμή στο εξωτερικό και επισημαίνει ότι θα διαλέξει τη Νομική γιατί έχει μεγάλη πιθανότητα εργασιακής αποκατάστασης.

Η Κατερίνα Καλαϊτζάκη συγκέντρωσε 18.745 μόρια γράφοντας 19,9 στη δύσκολη Φυσική. Η Κατερίνα, απόφοιτος του 6ου Λυκείου Γλυφάδας, θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Κι εκείνη οφείλει την επιτυχία της στο συστηματικό διάβασμα, αλλά και στην επιθυμία της να πετύχει.

Πηγή: protothema

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: