Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8, εκτίμησε πως θα μπορέσει να υπάρξει ένα «παράθυρο» στην επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων για το 2018, τονίζοντας ότι «τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας θα έρθουν στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν γνωρίζει το πότε θα έλθουν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή κι εάν όταν θα ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα γνωρίζουν και το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «ναι, όλα. Θα τα γνωρίζουμε όλα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι πριν από τις 23 Απριλίου δεν υπάρχει θέμα να έλθουν νομοθετήματα που θα αφορούν τη συμφωνία. Ενδεχομένως να έρθει κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δεν ξέρω π.χ. αν το πλαίσιο αυτό για τους προδικαστικούς συμβιβασμούς και τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή σε αυτή τη χωρία των θεμάτων, αν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι ανεξάρτητες, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία. Πλην, όμως όλα θα έλθουν μετά».
Όσο για το αν θα έρθουν όλα μαζί σε ένα νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «δεν το γνωρίζω. Και επιτρέψτε μου να σας πω δεν το νομίζω κιόλας. Πλην, όμως σε ένα νομοσχέδιο θα είναι, εξ όσων είπε χθες και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός και τα μέτρα και τα λεγόμενα αντίμετρα. Το κοινωνικό πακέτο θα είναι σε ένα νομοσχέδιο, μαζί με τις επώδυνες περικοπές για 2019 και 2020 σε συντάξεις και αφορολόγητο».
Όσο για το εάν η κυβέρνηση περιμένει τη Σύνοδο του ΔΝΤ και μετά, αφού επιστρέψουν οι θεσμοί στις αρχές Μαΐου, θα έρθει το πακέτο των μέτρων για ψήφιση στη Βουλή υπογράμμισε πως «είναι πολύ πιθανό», ενώ στο ερώτημα αν τότε οι βουλευτές θα γνωρίζουν το πλαίσιο της ρύθμισης για το χρέος σημείωσε ότι θα γνωρίζουν «100%. Κι όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά όλοι μαζί. Το μόνο καλό της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον όλοι, τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν και σχετικά εγκαίρως, έστω και με ακραίες εκφάνσεις και μπορούν να ασκήσουν και την κριτική τους αλλά και την πίεσή τους μέχρι να έρθουν προς ψήφιση μήπως κάτι βελτιωθεί ή μήπως κάτι αλλάξει. Δηλαδή δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοπίο αιφνιδιασμού».
«Η εκτίμηση και του Πρωθυπουργού, αλλά απ’ ότι κατάλαβα και ήταν σαφής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει μία ευρύτερη γνώση του τι έχει προκύψει από αυτή τη συμφωνία, συναινούν, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, στο ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανεξάρτητα το ότι δεν υιοθετείται σαν τέτοιο από το κόμμα και από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο, μιλάμε μετά από 2 χρόνια», κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.
politiki
Tags: Βουλή, Ειδήσεις, κυβέρνηση, Πρόγραμμα, Συνέντευξη, χρόνια