Βρετανία: Τα σενάρια μετά τη συνάντηση Τζόνσον-Σούνακ – Πώς θα κινηθούν τα φαβορί για την πρωθυπουργία;

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ πραγματοποίησαν μια μυστική συνάντηση, ενόσω πλησιάζει η προθεσμία για την ανακοίνωση της επίσημης συμμετοχής τους στη μάχη διαδοχής της Λιζ Τρας. Δύο ξεχωριστές πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η συνάντηση πράγματι έλαβε χώρα, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής.

Όπως και να έχει, ο Ρίσι Σουνάκ προχωρά ακάθεκτος, έχοντας ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη 128 βουλευτών. Η ομάδα του προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, ώστε να αναγκάσει τον Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει. Γίνονται απέλπιδες προσπάθειες για να συσπειρωθεί η υποστήριξη του Σουνάκ, κυρίως επειδή κατά πολλούς θα συμβόλιζε τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μείωνε τις πιθανότητες να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 53 επίσημους υποστηρικτές. Ωστόσο, στενοί του συνεργάτες δήλωσαν οτι σύντομα θα εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 βουλευτών. Τον αριθμό που απαιτείται για να μπει και επισήμως στην κούρσα. Ανώτερα στελέχη των Τόρις, όμως, συμμετέχουν σε μια έντονη εκστρατεία για να εμποδίσουν τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε περαιτέρω ζημιά τόσο στην οικονομία και στη χώρα, όσο και στο Συντηρητικό κόμμα. Συγκεκριμένα, πρώην υπουργοί που υποστηρίζουν τον Σουνάκ δήλωσαν ότι η επιστροφή του Τζόνσον θα ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ακόμα και ο πρώην συντάκτης της Daily Telegraph Τσαρλς Μουρ και στενός φίλος του Τζόνσον, τον προέτρεψε να μην συμμετάσχει ως υποψήφιος, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει.

Πάντως, μόνο 204 από τους 357 Συντηρητικούς βουλευτές έχουν επί του παρόντος κοινοποιήσει τις προθέσεις τους. Οι υπόλοιποι δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τί στάση θα κρατήσουν και ποιον θα υποστηρίξουν. Οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 14:00 ώρα της Δευτέρας για να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Κυκλοφόρησαν μέχρι και φήμες ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να καταλήξει να υποστηρίξει τον Σουνάκ, κάνοντας πίσω. Εάν οι βουλευτές του κόμματος υποστηρίξουν μόνο έναν υποψήφιο, θα μπορούσε να ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός ακόμα και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Αλλά αν όχι, θα προχωρήσει η διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού κόμματος, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται την Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε από διακοπές στην Καραϊβική για να εξετάσει τις επιλογές του, θα ήταν φαβορί για να κερδίσει την ψήφο των μελών.

Αντιθέτως, σε δημοσκόπηση του ΥουGov o Ρίσι Σούνακ εμφανίζεται καταλληλότερος αντικαταστάτης της Τρας με ποσοστό 43% έναντι 34% του Μπόρις Τζόνσον. Τρίτη στη σειρά προτίμησης έρχεται η Πένι Μόρντοντ με ποσοστό 26%. Η πρώην υπουργός Άμυνας και Εμπορίου Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προτίθεται και εκείνη να είναι υποψήφια για την ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με ενθάρρυνε η υποστήριξη από συναδέλφους που θέλουν μια νέα αρχή, ένα ενωμένο κόμμα και μια ηγεσία που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Βάζω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία – για να ενώσω τη χώρα μας, να εκπληρώσω τις υποσχέσεις μας και να κερδίσω τις επόμενες γενικές εκλογές», αναφέρει η ίδια σε ανάρτησή της στο twitter.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Opinium για την Observer φέρνει το Εργατικό Κόμμα στο 50%, 27 μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο 23%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 9% και οι Πράσινοι παραμένουν αμετάβλητοι στο 6%.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Τόρις έχουν χάσει πολλούς από τους ψηφοφόρους του 2019, όταν ο Τζόνσον εξασφάλισε μια τεράστια πλειοψηφία 80 εδρών. Αποκαλύπτει ότι το 30% των ψηφοφόρων των Τόρις στις εκλογές του 2019 έχουν στραφεί στους Εργατικούς.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την επανένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι το Brexit μόνο απέτυχε αλλά συντέλεσε στην κρίση του κόστους ζωής.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: