Υλικά
200 ml. ηλιέλαιο
200 γρ. νισεστέ
800 γρ. ζάχαρη
1200 ml. νερό
2 βανίλιες
100 γρ. καβουρδισμένα καρύδια ή αμύγδαλα που έχουμε ξεφλουδίσει
150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε μέσα σε μεγάλο μπολ τα 5 πρώτα υλικά και τα ανακατεύουμε
με σύρμα καλά να ενωθούν.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και πάνω σε μέτρια φωτιά,βάζουμε τα 150 γρ.
ζάχαρης,να λιώσουν και να γίνουν καραμέλα.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ να μην καεί πολύ η καραμέλα,γιατί θα πικρίσει και όλο
το γλυκό στη συνέχεια!!!
Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε
για λίγο να σταθεί και να πέσει η θερμοκρασία της.
Προσθέτουμε με προσοχή,στη ΧΛΙΑΡΗ πλέον καραμέλα,τα υλικά του
μπολ και βάζουμε το μείγμα ξανά πάνω σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά με την καραμέλα και
να πήξει το μείγμα.
Κρατάμε λίγους από τους ξηρούς καρπούς που διαλέξαμε για να στολίσουμε
το γλυκό και τους υπόλοιπους τους ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.
Αδειάζουμε σε ταψί 35 x20εκ.(εγώ χρησιμοποίησα 33×27 εκ. και
βγήκε λίγο πιο λεπτό).
Στολίζουμε με τους ξηρούς καρπούς που κρατήσαμε και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C,με αντιστάσεις
πάνω κάτω,για περίπου 40 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το γλυκό το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε
να σταθεί και να κρυώσει.Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Σίγουρα ο χαλβάς αυτός δεν είναι σαν αυτόν που αγοράζουμε από τα
μαγαζιά ή τα πανηγύρια.
Είναι όμως μια πραγματικά εξαιρετική νηστίσιμη εκδοχή που αξίζει
να δοκιμάσουμε!!!!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό