Πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχασε πολύτιμο χρόνο στην διεκδίκηση κυρώσεων».
Μιλώντας στο Mega, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αν είχαμε προχωρήσει στη διεκδίκησή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όπως ζητούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις τελευταίες εξελίξεις ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί». Χαρακτήρισε θετική την «αναφορά επιτάχυνσης επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αντίστοιχη πρόβλεψη για παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραπέμφθηκε για το συμβούλιο κορυφής στο τέλος Σεπτέμβρη». Υπογράμμισε ακόμη, ότι στο μεταξύ «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επανεκκινήσει ο ευρωτουρκικός διάλογος και οι διερευνητικές», κάτι που «δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς πίεσης και απειλής άσκησης βίας από πλευράς της Τουρκίας» – και ξεκαθάρισε:
«Η Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να απαιτήσει την έμπρακτη στήριξη των συμμάχων μας και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε ζητήματα που μας αφορούν άμεσα». Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη «μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά» και χαρακτήρισε «εθνικά υπεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον τμηματικό καθορισμό της ΑΟΖ, εξηγώντας ότι δεν μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε μια συμφωνία που περιέχει επικίνδυνα σημεία για τη χώρα μας, αλλά ούτε να ακολουθήσουμε την ισοπεδωτική αντιπολίτευση που αντιμετωπίσαμε εμείς από τη ΝΔ στην εξωτερική πολιτική».
Για το θέμα της πανδημίας, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κινείται με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα στο ευαίσθητο θέμα των σχολείων». Υποστήριξε ότι «παρότι άνοιξαν τα σχολεία για λίγες μέρες τον Ιούνιο, με βασικό επιχείρημα την προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τίποτα δεν έγινε, ούτε για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ούτε για την προμήθεια μέσων προστασίας, ούτε για να σπάσουν οι τάξεις και να προσαρμοστούν οι δομές στα νέα δεδομένα». Σε αντιπαραβολή, αναφέρθηκε στην περίπτωση γειτονικών χωρών, «όπως η Ιταλία, όπου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με περισσότερους εκπαιδευτικούς και αίθουσες, λιγότερους μαθητές ανά τάξη και ατομικά θρανία».
«Έστω την ύστατη στιγμή, το υπουργείο οφείλει να καταστρώσει έναν πλήρη οδικό χάρτη για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της οικονομίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ύφεση, μπορούμε όμως και πρέπει να περιορίσουμε το μέγεθός της και την έκτασή της στο χρόνο». Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα SURE, όπου «η Πορτογαλία, με παρόμοιο μέγεθος με την Ελλάδα και μικρότερη ανεργία, θα λάβει 6 δισ. ευρώ, καθώς σχεδίασε συγκεκριμένα προγράμματα ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας, κάτι που δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να λάβουμε μόνο 2,7 δισ., τα οποία μάλιστα θα κατευθυνθούν σε μεγάλο βαθμό στην αναστολή συμβάσεων εργασίας».
Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ, τουρκια