Μια φανταστική συνταγή με τραγανό φύλλο, που έχει την όψη και την υφή της σφολιάτας, γεμισμένη με πλούσια πεντανόστιμη κρέμα τυριού.
Υλικά συνταγής
- 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι) νερό χλιαρό
- Για τη γέμιση
- 500 ml γάλα ή νερό
- 250 γραμμ. ρυζάλευρο ή αλεσμένο ρύζι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 500 γραμμ. φέτα
- 500 γραμμ. μυζήθρα φρέσκια
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά
- Για τα φύλλα
- 3 κ.σ. φυτικό μαγειρικό λίπος λιωμένο (θερμοκρασία δωματίου)
- Για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μπολ (ή στο μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει πλέον στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστά. Αλείφουμε με το μισό φυτικό μαγειρικό λίπος. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κι έπειτα το διπλώνουμε στα 3 κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Τ’ αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν 1 ώρα. Ετοιμάζουμε την κρέμα-γέμιση. Βράζουμε το γάλα με το ρυζάλευρο και το αλάτι μέχρι να δέσουν, περίπου 8΄-10΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε να αρωματίσουμε με μοσχοκάρυδο ή πάπρικα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πολύ λεπτό, το απλώνουμε σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα με τις άκρες να περισσεύουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλο και καλύπτουμε την πίτα. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες (χωρίς κόθρο), απλώς ρίχνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην πίτα. Την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. Χτυπάμε το αυγό με το λάδι, αλείφουμε με τη επάλειψη την τυρόπιτα, χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40΄ στην κάτω αντίσταση και 40΄ στις πάνω και κάτω αντιστάσεις.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό