Χώρισες μετά από χρόνια σχέσης..; Πως να μαζέψεις τα κομμάτια σου
Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν το χωρισμό με ένα δεύτερο θάνατο, αφού ο αποχωρισμός προκαλεί συναισθήματα και διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πένθους.
Και μια μέρα ξυπνάς, και συνειδητοποιείς πως «αρκετά» με τα δάκρυα, και τη στεναχώρια, και τις σοκολάτες, και τα καψουροτράγουδα. Ναι, ήταν μια σχέση που κράτησε πολλά χρόνια, τα περισσότερα ήταν καλά, αλλά έκανε τον κύκλο της και εσύ τώρα θα γυρίσεις νέα σελίδα στη ζωή σου.
Πέρασες στο στάδιο της αποδοχής του χωρισμού και τώρα θα αρχίσεις να μαζεύεις τα κομμάτια σου.
«Από που να ξεκινήσω;» σκέφτεσαι. Από τις ακόλουθες διαδικασίες, απαντάμε:
Κάνε τα πράγματα που είχες συνηθίσει να κάνει εκείνος
Ειλικρινά, δεν είναι τόσο δύσκολο να συναρμολογήσεις το έπιπλο από το ΙΚΕΑ και μπορείς να βάψεις έναν τοίχο. Επίσης, μπορείς να βρεις μόνη σου ένα συνεργείο για να πας το αυτοκίνητο όταν ανάψει το λαμπάκι που φανερώνει βλάβη στο καντράν κι ας μην είναι το συνεργείο που εμπιστεύεται.
Σε μια μακροχρόνια σχέση μοιράζονται ρόλοι και δραστηριότητες κι έτσι χάνεται κάτι από την αυτονομία του ατόμου. Η μετάβαση από τον ομαδικό, στον ατομικό τρόπο ζωής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνειδητοποίηση του χωρισμού και τον επαναπροσδιορισμό του ατόμου ως μονάδα κι όχι ως μέλος δυάδας.
Κάνε τα πράγματα που λατρεύατε να κάνετε ως ζευγάρι
Πήγαινε σινεμά μόνη σου. Κάνε ένα ταξίδι μόνη σου ή με φίλους, αν είχες συνηθίσει να ταξιδεύεις μόνο μαζί του. Πήγαινε σε συναυλίες, σε εκθέσεις, σε μια θεατρική παράσταση, σε όλες τις δραστηριότητες που είχες μάθει να αγοράζεις εισιτήρια για δύο.
Καμιά φορά η στιγμή της απόλυτης αποδοχής του χωρισμού έρχεται όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι -συμβολικό όπΧως το να κρατάς το τιμόνι της ζωής σου- και ο δρόμος είναι ανοιχτός -όπως και όλα τα ενδεχόμενα- μπροστά σου.
Αποφάσισε αν θέλετε να μείνετε φίλοι
Χμμμ, να μια δύσκολη απόφαση που απαιτεί το άτομο να μπορεί να δει ειλικρινά τα «θέλω» του. Βλέπεις, υπάρχουν πρώην εραστές που μπόρεσαν να μείνουν φίλοι είτε επειδή συνειδητοποίησαν πως μπορεί να έφυγε ο έρωτας αλλά όχι ο σεβασμός, είτε επειδή άφησαν το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Υπάρχουν και κάποιοι πρώην που κουβαλούσαν πολύ μεγάλο φορτίο και δεν μπορούσαν να διατηρήσουν φιλική επαφή.
Το βέβαιο είναι πως αν επιδιώξεις να μείνεις φίλη με τον πρώην αγαπημένο σου με την ελπίδα πως αυτή η επαφή θα σε οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του είναι πιθανό να συναινείς για μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου. Πρώτον, επειδή αν δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που σας οδήγησαν στο χωρισμό, θα φτάσετε ξανά στο σημείο 0 και δεύτερον, επειδή κάθε επικίνδυνη στροφή μπορεί να κρύβει και μια νέα αγαπημένη. Φιλαράκια δεν είστε εξάλλου; Να μην το μοιραστεί μαζί σου;
Σταμάτα να τον ακολουθείς στα social media
Ναι, τον 21ο αιώνα, προστέθηκε κι αυτό στη λίστα «πως να ξεπεράσεις τον πρώην». Δεν είναι απαραίτητο πως θα τον σβήσεις από φίλο, απλώς θα κάνεις τη ρύθμιση του να παύεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις, με την προϋπόθεση, βέβαια, πως δεν τσεκάρεις το προφίλ του συνεχώς. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενέργεια είναι απλό: είστε και οι δύο στη φάση που προχωράτε στη ζωή σας. Αυτό σημαίνει πως θα βγαίνετε πολύ, θα διασκεδάζετε, θα ταξιδεύετε, θα συναντάτε νέα άτομα.
Όσο κι αν νομίζεις πως το ελέγχεις, ακόμα κι αν χωρίσατε με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα πρέπει να είσαι η μετεμψύχωση του Βούδα για να μη σκεφτείς «ποια είναι αυτή η ξανθιά στη φωτογραφία δίπλα του» ή να μη νιώσεις ένα τσίμπημα στην καρδιά όταν εκείνος επισκεφτεί με την παρέα του το αγαπημένο σας Λονδίνο.
Κι αν θέλεις να πάψεις να είστε φίλοι στο Facebook, μη σε ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί, εσύ το κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.
Και τώρα που μάζεψες τα κομμάτια σου, ξεκινά να φτιάχνεις ένα καινούργιο παζλ.
agapimono.gr