Ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των κινήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, ιδίως δε την ερευνητική γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, συνιστά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ (Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών) και κάτοχος της «Επώνυμης Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης»».
«Χρειάζεται παρακολούθηση, ψυχραιμία, ασφαλώς υπάρχει κάτι το οποίο περιμέναμε, και η κυπριακή δημοκρατία και εμείς. Υπήρξε δε η πολιτική κινητοποίηση τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς και από τη δική μας πλευρά, τόσο την ελλαδική όσο και την κυπριακή», τόνισε ο κ. Κουσκουβέλης που διατύπωσε την εκτίμηση πως υπάρχει η προσπάθεια «το θέμα αυτό να παραμείνει στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, να επιδείξουμε ψυχραιμία και να συνεχιστεί ο διάλογος».
Ο Έλληνας καθηγητής εξηγεί δε πως αυτός είναι και ο λόγος που «πήγε η (σ.σ, ελληνική) αποστολή στην Άγκυρα, ώστε να συνεχιστούν οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την κατάσταση και την τυχόν θέσπιση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις τουλάχιστον στο Αιγαίο», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη είναι «η παρακολούθηση και η ψυχραιμία, αναμένοντας και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη».
Απαραίτητη η ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση, κινούμαστε σε διπλωματικό επίπεδο
«Εμείς κινούμαστε καθαρά σε διπλωματικό επίπεδο, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση, ώστε κάποια πράγματα να διασφαλιστούν αν είναι δυνατό με διπλωματικά μέσα και να μην έχουμε άλλου είδους εκφάνσεις, σε σχέση με τις προκλήσεις που δημιουργεί η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία» σχολίασε ο κ.Κουσκουβέλης, που απαντώντας για τον χαρακτήρα του «αναμενόμενου» τον οποίο προσδίδει στις εξελίξεις, διατύπωσε την εκτίμηση πως υπήρχε αυτό που χαρακτήρισε ως «καθορισμένες προθέσεις».
«Η Τουρκία είχε εκφράσει τις προθέσεις της εδώ και καιρό, θεωρώ πως η δραστηριότητα αυτή είχε εξαγγελθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και η πρόθεση της γείτονος να συνεχίσει και με δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το οποίο πιθανολογούμε πως θα συνεχίσει στον χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ξέρουμε αν θα επιχειρήσουν να κινηθούν και προς τη δική μας την πλευρά, ιδιαίτερα σε σχέση με το Καστελλόριζο ή την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης» ανέφερε.
Η σχέση της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ ως ρυθμιστής των εξελίξεων και η επιρροή των συγκεκριμένων διπόλων στην περιοχή
«Το μείζον πρόβλημα για την Τουρκία δεν είναι το τι θα κάνει με το «Φατίχ» (σ.σ. πλωτό γεωτρύπανο), σε σχέση με την Κύπρο ή την Ελλάδα. Το μείζον πρόβλημα είναι, για να βάλουμε σε μια σειρά κατάταξης αυτά τα ζητήματα, η αγορά των S-400 και η σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ. Το επόμενο ζήτημα δε, είναι η εμπλοκή της στη Συρία ιδιαίτερα, καθώς στην περιοχή του Ιντλίμπ όπου βρίσκονται τουρκικές δυνάμεις διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις εκ μέρους της Συρίας και των συμμάχων της Ρώσων, ενώ τρίτο στη σειρά προτεραιότητας για τη γείτονα θα τοποθετούσα το θέμα της οικονομίας και τέταρτο το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή με τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κύπρου, κατάσταση που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με έναν νέο «Αττίλα», μια νέα εισβολή» τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εξέφρασε την πεποίθηση πως σημαντική παράμετρος είναι η περίοδος την οποία διανύουν Ελλάδα και Τουρκία εσωτερικά.
«Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση, δεν είναι βεβαίως η πλέον ευνοϊκή περίοδος για εμάς, καθώς είμαστε και επισήμως σε περίοδο εκλογών και ασφαλώς ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει στραμμένη αλλού την προσοχή. Κατά τη δική μου άποψη ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες τους κράτους, κάποια υπουργεία, δεν θα πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο» αναφέρει στην ανάλυσή του ο Έλληνας ακαδημαϊκός και καταλήγει: «χρειάζεται πάντα σχεδιασμός, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα».
Πολιτική
Tags: τουρκια