Με τα φορτηγά και τις μπουλντόζες να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και τη λάσπη να κατακλύζει τις αυλές τους, οι κάτοικοι στα Αστέρια της Αγριάς περιγράφουν τις περιπέτειες που αντιμετωπίζουν από την ημέρα που αποφάσισαν να συγκρουστούν με τη δημοτική αρχή του Βόλου για να μην κατασκευαστεί στο πάρκο, που δηλώνουν ότι τους ανήκει, το αντλιοστάσιο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ.
Αναφερόμενοι στη δημοτική αρχή δηλώνουν ότι «δέχονται τραμπουκισμούς και εκφοβισμό».
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτη όταν η ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε έγγραφα και επιστολές από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκων των Αστεριών για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου Α4. Είχε προηγηθεί διαβούλευση για την κατασκευή, χωρίς αντιρρήσεις με τους κατοίκους ωστόσο στη συνέχεια να υποστηρίζουν πως η υποδομή κατασκευάζεται σε λάθος θέση.
«Εκείνη την ημέρα έγιναν τεράστιες προσπάθειες να πείσουμε τους αρμόδιους σε ΔΕΥΑΜΒ και Δήμο Βόλου ώστε να γίνει το αίτημά μας δεκτό για αλλαγή της χωροθέτησης και ζητήσαμε και τη βοήθεια του ΤΕΕ.
Αντί να καθίσουν και να μελετήσουν το αίτημά μας, ούτε καν μας δώσανε σημασία, δεδομένου ότι είχαμε βγάλει μέχρι τοπογραφικό διάγραμμα για να τους διευκολύνουμε. Αντ’ αυτού εισπράτταμε δηλώσεις του τύπου… θέλετε δεν θέλετε, το αντλιοστάσιο θα γίνει στο πάρκο…. Και έτσι πέρασε ο καιρός με μηνύσεις, αυτόφωρα, απειλές και βρισιές εκ μέρους μερικών που προφανώς το έπαιζαν αφεντικά σε ξένη ιδιοκτησία» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου κ. Θεοδοσόπουλος.
Η δημοτική αρχή υποστήριξε στη δικαιοσύνη και κέρδισε τη δίκη εναντίον των κατοίκων ότι εάν αλλάξει η χωροθέτηση του αντλιοστασίου , θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, ωστόσο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις αποφάσισαν να δώσουν παράταση.
«Ήρθε ο Σεπτέμβρης που ισχυρίστηκαν ότι το έργο θα απενταχθεί αν ξεφύγει από την καταλυτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου. Τι γίνεται τώρα που το έργο συνεχίζεται; Κατόρθωσαν για ένα καπρίτσιο να καταστρέφουν το μοναδικό πάρκο σε όλη την περιοχή. Έχουμε καταθέσει συμβόλαια αγοράς από τον συσταθέντα Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων που ο σκοπός ήταν η αγορά αυτής της έκτασης.
Επτά ιδιοκτήτες καταθέσαμε στην ανακρίτρια συμβόλαια αγοράς και φαίνεται το πάρκο χαρακτηρισμένο ως πλατεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Το πάρκο συμπεριλαμβανόταν μέσα στην αγορά των εκτάσεων από τους πωλητές το οποίο το φροντίζουμε εμείς οι κάτοικοι, από το 1976 .
Δεν σεβάστηκαν αυτό το κομμάτι γης που με μεγάλο κόπο από αλάνα το κάναμε ένα στολίδι της περιοχής και όλα αυτά με δικές μας δαπάνες, και της ΑΓΕΤ. Και τώρα βλέπεις ένα έκτρωμα με όλη τη σημασία της λέξης. Φύγανε βρύσες, παγκάκια, πλακόστρωτο οδόστρωμα. Σαράντα ημέρες ο μισός οικισμός έμεινε χωρίς τηλέφωνο, μέσα στις λάσπες. Δεν υπάρχει πρόσβαση επί της οδού Ολυζώνος που είναι η είσοδος του οικισμού. Λόγω της ιδιαίτερης στενότητας του χώρου την ελάχιστη δυνατή κατάληψη εργοταξιακού χώρου εντός του πάρκου, την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων, την ασφάλεια των εργαζομένων και των περίοικων είναι απαραίτητη η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας για διάστημα δύο μηνών», σημειώνει ο κ. Θεοδοσόπουλος.
Το γεωτρύπανο μέσα στις αυλές
Δύο σπίτια απέχουν τέσσερα μέτρα από το γεωτρύπανο και η ζωή των κατοίκων έχει γίνει κόλαση από τα καυσαέρια, από τους θορύβους, ενώ με δυσκολία έοχυν πρόσβαση στα σπίτια τους.
«Είναι ντροπή να βλέπεις να καταστρέφεται ολόκληρο σχεδόν το πάρκο και από την άλλη να σε κοροϊδεύουν ανοιχτά ότι πέραν από κλάδεμα δέντρων άλλη ζημιά δεν θα γίνει. Όλα αυτά ήταν ψέματα που ειπώθηκαν και στα δικαστήρια.
Στις 18 Αυγούστου είδαμε τον εκσκαφέα και όταν ρωτήσαμε ποιος είναι ο σκοπός της «επίσκεψης» στο πάρκο, μας απάντησαν πρέπει να ξεριζώσουνε τον φοίνικα γιατί εμπόδιζε.
Το γεγονός της εκρίζωσης του φοίνικα δύο μέτρων περίπου δημιούργησε ένταση γιατί δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Μαζευτήκαμε όσοι αντιληφθήκαμε την παρανομία και μπήκαμε ως ασπίδα προστασίας μπροστά στα δέντα. Αμέσως κατέφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας και συνέλαβαν από εμάς γύρω στα έξι άτομα τα οποία υπέδειξε ο Μαλαματίνης και ο δήθεν περαστικός από το πάρκο εκείνη την ώρα Αχ. Μπέος. Πριν γίνει η σύλληψη μας δεχτήκαμε απειλές και βρισιές», σημειώνει ο κ. Θεοδοσόπουλος που τον έχουν οδηγήσει μετά τις καταγγελίες Μαλαματίνη ουκ ολίγες φορές στο αυτόφωρο.
Αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησαν ψευδή επιχειρήματα επικαλούμενοι ότι ο χρόνος για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου δεν επαρκεί και ότι συνεπώς το έργο κινδυνεύει με απένταξη. Εμείς αποκαλύψαμε ότι είχαν ζητήσει παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης . Το έργο συνεχίζεται και δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί.. Δεν τους εμπιστευόμαστε πλέον. Δεν γνωρίζουν όταν τους ρωτάμε πότε θα τελειώσει αυτό το χάλι. Μας ρωτούν πολλοί αν υπήρχε άλλος χώρος να γίνει, το έργο. Ήταν ανάγκη να γίνει αυτή η χαβούζα μέσα στο ιδιόκτητο πάρκο; Για τα τόσα ψέματα που έχουμε ακούσει ολόκληρο το καλοκαίρι, φάγαμε και τη μήνυσή τους. Αντί να τους μηνύσουμε εμείς αυτούς τους κυρίους που παραβίασαν τις δικαστικές αποφάσεις, καταθέτουν και μηνύσεις εναντίον μας. Για τα ατελείωτα ψέματά τους και τις παρανομίες ζητάμε να μετατραπεί το κατηγορητήριο με αυτεπάγγελτο τρόπο στα πρόσωπα που εκφράζουν τη διοίκηση του δήμου. Λειτουργούν αυθαίρετα και ασύδοτα ποδοπατώντας το δίκαιο αίτημά μας και περιφρονώντας τους πολίτες ενώ καταπατούν ιδιωτική περιουσία. Ζητούμε την τιμωρία των ενόχων για το ότι έχουμε υποστεί ολόκληρο το 2016 με τις συλλήψεις με τα αυτόφωρα με τις απειλές και τους εκφοβισμούς, αλλά κυρίως για την καταστροφή του μοναδικού πάρκου», κατέληξε.
topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ