Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ενημέρωσε χθες Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο πως «έχασε την επαφή» με δυο εργαζομένους της στην Υεμένη, χώρα όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία εννιά χρόνια.
Οι δυο εργαζόμενοι της ΜΚΟ, υπήκοοι Γερμανίας και Μιανμάρ αντίστοιχα, βρίσκονταν στην επαρχία Μαρίμπ, το τελευταίο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη βόρεια Υεμένη, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, «για την ασφάλειά τους».
Υεμενίτης αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν τους δυο εργαζόμενους.
Η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου παραμένει βυθισμένη στον πόλεμο στον οποίο αναμετρώνται από το 2014 η κυβέρνηση, με την υποστήριξη διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν.
Αν και η εκεχειρία που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022 δεν ανανεώθηκε όταν εξέπνευσε η ισχύς της έξι μήνες αργότερα, συνεχίζει γενικά να τηρείται, δίνοντας ανάσα στον πληθυσμό 30 εκατομμυρίων κατοίκων, μεγάλο μέρος του οποίου εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει.
Διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις αρωγής μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο ένοπλων οργανώσεων που επωφελήθηκαν από το χάος για να εξαπλωθούν, ειδικά της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).
Η συγκεκριμένη τζιχαντιστική οργάνωση, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την πιο ενεργή ολόκληρου του δικτύου της Αλ Κάιντα, άφησε ελεύθερους στις αρχές Αυγούστου πέντε ανθρώπους που εργάζονταν για τα Ηνωμένα Έθνη· τους κράταγε ομήρους για ενάμισι χρόνο.
Έναν μήνα νωρίτερα, εργαζόμενος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών σκοτωνόταν σε επίθεση στην επαρχία Τάιζ (νότια).
Τον Μάρτιο του 2022, δυο εργαζόμενοι των MSF είχαν απαχθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης. Αφέθηκαν ελεύθεροι μερικούς μήνες αργότερα.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια άλλους κι έφερε τον πληθυσμό αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.