Υγεία: Η δυνατή μουσική απειλή για την ακοή των νέων
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο απειλούνται από ακουστικές διαταραχές επειδή ακούν υπερβολικά δυνατά μουσική, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .
Το ηχητικό επίπεδο στις συναυλίες και τα νυκτερινά κέντρα είναι συχνά υπερβολικά υψηλό, όπως και η ένταση στα ακουστικά των συσκευών ήχου και των smartphones.
Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ, περίπου 50% των νέων μεταξύ 12 και 35 ετών από χώρες υψηλών και μεσαίων εισοδημάτων είναι εκτεθειμένοι σε υπερβολικά υψηλά ηχητικά επίπεδα.
Τα επίπεδα αυτά είναι της τάξης των 85 ντεσιμπέλ επί οκτώ ώρες συνεχώς και των 100 ντεσιμπέλ επί 15 λεπτά.
Τα 85 ντεσιμπέλ αντιπροσωπεύουν το θόρυβο της κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο.
Ενδεικτικά ο ήχος από μια τρομπέτα βουβουζέλα αντιπροσωπεύει 120 ντεσιμπέλ και δεν πρέπει να τον ακούει κανείς περισσότερο από 9 δευτερόλεπτα την ημέρα, διότι διαφορετικά απειλείται μα μη αναστρέψιμες ζημιές στην ακοή.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς αυτό το είδος της τρομπέτας, παραδέχθηκε σήμερα ο δρ. Σέλεϊ Σάχντα του ΠΟΥ απαντώντας σε ερώτηση περί ενδεχόμενης απαγόρευσης της βουβουζέλας.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ολοένα και περισσότεροι νέοι κινδυνεύουν να υποστουν ζημιές στην ακοή, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, όταν η ακοή χαθεί, δεν επανέρχεται.
Η παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολικά υψηλά ηχητικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ζημιές της ακοής. Το υψηλότερο επίπεδο θορύβου στο χώρο εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 85 ντεσιμπέλ για μέγιστο χρόνο οκτώ ώρες την ημέρα.
Πολλά πρόσωπα που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές συναντήσεις είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερα επίπεδα θορύβου. Η έκθεση σε περισσότερα από 100 ντεσιμπέλ είναι συνηθισμένη στις περιπτώσεις αυτές.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η έκθεση σ” αυτά τα επίπεδα θορύβου δεν πρέπει να συμβαίνει για περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας ημερησίως.
Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για το Αυτί και την Ακοή, στις 3 Μαρτίου, ο ΠΟΥ συνιστά απλά μέτρα πρόληψης.
Οι έφηβοι πρέπει να χαμηλώνουν τον ήχο των ηχητικών συσκευών και των smartphones τους, να μην τα χρησιμοποιούν για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, να φορούν ωτοασπίδες όταν βρίσκονται σε θορυβώδη καταστήματα και να κάνουν διαλείμματα. Πρέπει επίσης να παρακολουθούν την ακοή τους και να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλουν αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά το θόρυβο στους δημόσιους χώρους, προσθέτει ο ΠΟΥ, ο οποίος ζητεί επίσης από τους ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων και μπαρ να χαμηλώνουν τον ήχο της μουσικής για να την καθιστούν ανεκτή.
Περίπου 360 εκατ. άνθρωποι σ” όλο τον κόσμο πάσχουν αυτή τη στιγμή από ακουστικές διαταραχές. Αυτές οφείλονται σε ποικίλες αιτίες πέραν του θορύβου και του γήρατος, όπως μολυσματικές ή συγγενείς νόσοι, επιπλοκές κατά τον τοκετό, χρησιμοποίηση ορισμένων φαρμάκων.