ΥΜΑΘ: Συμφέροντα θέλουν να κρατούν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Την εκτίμηση ότι «παρεισφρύουν συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη» εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά προσερχόμενη σε εκδήλωση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη βόρεια Ελλάδα που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στην περιοχή λόγω διεθνών συνθηκών που ισχύουν εκεί , τη στιγμή «που οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να μας φορτώσουν την όποια διεκπεραίωση».

«Ωστόσο, η κυβέρνηση μέσα από το διυπουργικό όργανο που έχει στήσει, έχει τρομερή αγωνία για να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά» πρόσθεσε η κ.Κόλλια επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες για την κρίση στην Τουρκία.

Χαρακτήρισε δε ως «λαίλαπα» το προσφυγικό που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο καθώς απαιτείται και η συνεργασία και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

«Απροετοίμαστοι ήμασταν», σύμφωνα με τον διευθυντή διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Γιώργο Παντελάκο, για τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που παρατηρήθηκαν το 2015, όταν Τούρκοι δουλέμποροι, προωθούσαν στα νησιά υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων με λαστιχένιες βάρκες.

«Οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη χώρα μας να αυξάνει» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το 2015, η διεύθυνση αλλοδαπών συνέλαβε 143 λαθροδιακινητές.

Μόλις 700 πρόσφυγες σε μετεγκατάσταση

Η μόνη λύση νόμιμης μετακίνησης των προσφύγων στα υπόλοιπα κράτη είναι μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης ισχυρίστηκε ο υπεύθυνος προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

«Πρόκειται για μια νόμιμη, ασφαλής και αξιοπρεπής λύση που αποτρέπει την παρανομία αλλά έχει ένα μειονέκτημα: ο πρόσφυγας δεν μπορεί να επιλέξει την χώρα που θα πάει να μετεγκατασταθεί» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά σε 66.400 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς αφού, σύμφωνα με τον κ. Μάστακα, από τον Νοέμβριο του 2015, έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες μόλις 700 άνθρωποι.

Για δεύτερη φάση της προσφυγικής κρίσης που συνεπάγεται με τη διαχείριση των πληθυσμών εντός της χώρας, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Βασίλης Παπαδόπουλος.

«Θα φτάσουμε και στην τρίτη φάση που θα είναι η ένταξη η οποία θα γίνει εκ των πραγμάτων με κάποιους πληθυσμούς, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα» κατέληξε.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: