Υπέροχα αφράτα ντόνατς !!!

Υλικά

  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι  για ψωμί
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 10 γρ αλάτι
  • 15 γρ νωπή μάγια
  • 4 αυγά
  • 1/2  ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 180 ml χλιαρό γάλα
  • 2 ½ κ.γ. ξερή μαγιά
  • 150 γρ νερό
  • 250 γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάλτε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το βούτυρο στο μίξερ με ένα εξάρτημα ζυμώματος και ανακατέψτε σε μεσαία ταχύτητα για 8 λεπτά ή μέχρι να ξεκινήσει η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να σχηματίζει μια μπάλα.

Σταματήστε το μίξερ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 λεπτό.

Ξεκινήστε ξανά τη μίξερ με μεσαία ταχύτητα και προσθέστε αργά το βούτυρο στη ζύμη – περίπου 25γρ τη φορά. Μόλις ενσωματωθεί, δυναμώστε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, έως ότου η ζύμη γίνει γυαλιστερή, λεία και πολύ ελαστική, στη συνέχεια καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αναποδογυρίστε τη ζύμη στο μπολ και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσετε όλη την νύχτα.

Την επόμενη μέρα, βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τα κόβετε σε κομμάτια των 50γρ (θα πρέπει να βγουν περίπου 20). Φτιάξτε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε ένα αλευρωμένο δίσκο ψησίματος ή σε λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν. Καλύψτε ελαφρά με μία πετσέτα και αφήστε τα για περίπου 4 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Πάρετε μια κατσαρόλα και γεμίστε την μέχρι τη μέση με το ηλιέλαιο

Ζεσταίνουμε το λάδι στους 180 ° C.

Όταν το λάδι φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, αφαιρέστε προσεκτικά τα ντόνατς από το δίσκο, φροντίζοντας να μην τα ξεφουσκώσετε και τα βάζετε στο λάδι

Βάζουμε 2 με 3 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από τη άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.

Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτιά κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζουμε τη πραλίνα ή τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.

thepatternedplate.com

theguardian.com

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: