Τεχνολογία, καινοτομία, ενέργεια, εμπόριο, πολιτισμός και ναυτιλία αποτελούν τους κύριους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στη «στρατηγικής σημασίας» συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν.
Κατά τη δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του α’ Ιρανού αντιπροέδρου Ε. Jahangiri, που θεωρείται ομόβαθμος του πρωθυπουργού.
Σήμερα πραγματοποιηθούν συνομιλίες και αναμένεται να γίνει η υπογραφή σειράς συμφωνιών και η συνέντευξη Τύπου.
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Γενικότερη πληροφόρηση
Τομείς συνεργασίας:
α. Εμπόριο:
Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.
Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες:
Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύλιση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας:
Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια:
Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).
Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας
Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία:
Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων
στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):
Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός:
Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς
Σε συνεργασία μακράς πνοής προσβλέπουν Αθήνα-Τεχεράνη
Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων, αναμένεται να καταλήξουν αύριο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.
Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη από χθες για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.
Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα «βλέπει» νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-«κλειδί».
Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας. Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.
Γεωπολιτική
Η ελληνική αντιπροσωπεία και προσωπικά ο πρωθυπουργός αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών.
Σημειώνεται ότι χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί επίσης ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, πράγμα που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη. Επίσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησία στις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».
Η Ελλάδα και το Ιράν επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Action24.gr-Politiki
Tags: alpha, mega