Με την συνέχιση της κατάθεσης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκινά και πάλι σήμερα η έρευνα για την υπόθεση Novartis στον Άρειο Πάγο, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «εξύφανση μιας πολύ μεγάλης συνωμοσίας» ένα χρόνο πριν αποσταλεί από την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, είχε διακοπεί όταν η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου θέλησε να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές του για την υπόθεση. Το γεγονός ότι η ανακρίτρια, αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου εξέφρασε την θέση ότι «ο εισαγγελέας δεν μπορεί να έχει καμία ανάμιξη στην ανάκριση, ούτε να υποβάλει ερωτήσεις» είχε ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» η ανάκριση φέρνοντας, παράλληλα, στο προσκήνιο την ύπαρξη δύο διαφορετικών «στρατοπέδων» στο παρασκήνιο της έρευνας.
Το παρασκήνιο της έρευνας
Το θέμα τέθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο κλήθηκε να επιλύσει τη διαφωνία που προέκυψε με την κ. Θεοδώρου να υπογραμμίζει, στην έγγραφη πρόταση της, ότι «η παρουσία του εισαγγελέα στην ανάκριση δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο διακοσμητική» σημειώνοντας πως η παράσταση του εισαγγελέα «πρέπει να είναι ενεργός και ουσιαστική στην αναζήτηση της αλήθειας και όχι απλώς τυπική, ως οιονεί επόπτη του ανακριτή, ή απλού παρατηρητή, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τον ανακριτή».
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός επεσήμανε πως στην περίπτωση που «ο νομοθέτης ήθελε ο εισαγγελέας απλά να παρίσταται, τότε δεν υπήρχε λόγος να του παράσχει αυτό το δικαίωμα και μάλιστα διαχρονικά, τόσο στον προϊσχύσαντα Κ. Ποιν. Δ. όσο και στον ισχύοντα Κ. Ποιν. Δ….Αν ο εισαγγελέας στερηθεί του δικαιώματος για αυτοπρόσωπη και ενεργή συμμετοχή στην ανακριτική διαδικασία, προκαλείται απόλυτη ακυρότητα».
Μόνο δύο από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθ. 86 του Συντάγματος, που μειοψήφησαν, εξέφρασαν την άποψη ότι ο ρόλος του εισαγγελέα στο ανακριτική γραφείο δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην απλή σωματική του παρουσία.
Τόσο η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου όσο και ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης επεσήμαναν ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να δυσχεράνει το έργο του ανακριτή ή να αναμιχθεί σε αυτό. Όμως, όπως διευκρίνισαν, «μπορεί να υποβάλει απλώς αιτήσεις ή προτάσεις, όπως πχ να υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις στον εξεταζόμενο μάρτυρα ή τον απολογούμενο κατηγορούμενο ή να ζητήσει να καταχωρηθούν στη σχετική έκθεση ορισμένες παρατηρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο εισαγγελέας συμβάλει στην ουσιαστική διαλεύκανση της υποθέσεως…»
Ωστόσο, για την πρόεδρο και ακόμη δύο μέλη του Συμβουλίου, που πλειοψήφησαν, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορεί ούτε καν διευκρινίσεις να ζητά από τους μάρτυρες. Τόσο η πρόεδρος του Συμβουλίου, αρεοπαγίτης Παρασκευή Καλαϊτζή, όσο και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης με την αρεοπαγίτη Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού, ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας μπορεί να ενημερώνεται και να παρίσταται στην ανάκριση «αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έστω και διευκρινιστικές ερωτήσεις απευθείας ή μέσω του ανακριτή». Τελικά, το αρμόδιο Συμβούλιο, με το βούλευμα του, άναψε το πράσινο φως για να παρίσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων χωρίς, ωστόσο, να έχει τη δυνατότητα να θέτει ερωτήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου την σκυτάλη των καταθέσεων θα πάρει την ερχόμενη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Αρείου Πάγου ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Πολιτική