Ζημιωμένη από την Ελλάδα γαλλική τράπεζα παρήγγειλε στην GPO δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα

Ζημιωμένη από την Ελλάδα γαλλική τράπεζα παρήγγειλε στην GPO δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας αλλά γεγονότα. Χθες βράδυ είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα που διενήργησε η GPO κατά παραγγελία της γαλλικής τράπεζας με τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα πριν το PSI, PNB Paribas. Η θυγατρική της μάλιστα στο Βέλγιο κατηγορείται ότι προσπάθησε να «φορτώσει» σε καταθέτες ελληνικά ομόλογα το φθινόπωρο του 2009. Η δημοσκόπηση εμφανίζει πως το ΝΑΙ προηγείται με βραχεία κεφαλή (47,1% έναντι 43,2%) αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. 

Ζημιωμένη από την Ελλάδα γαλλική τράπεζα παρήγγειλε στην GPO δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα

Δεν είναι περίεργο μια τράπεζα να παραγγέλνει δημοσκόπηση εν όψει μιας κάλπης, πόσο μάλλον όταν τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα όσο σήμερα, ωστόσο σπάνια δημοσιεύονται τέτοιες δημοσκοπήσεις.  Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που ελληνική εταιρία δημοσιεύει δημοσκόπηση με την επισήμανση ότι αυτή ζητήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τράπεζα και μάλιστα του εξωτερικού.

Το Σεπτέμβρη του 2011 η PNB Paribas κατείχε 1,6 δισ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους που κουρεύτηκαν κατά 50% με το PSI, την άνοιξη του 2012, πράγμα που σημαίνει πως έχασε περί τα 800 εκατ. Το ποσό αυτό προφανώς δεν είναι μεγάλο για το μέγεθος της PNB Paribas αλλά αυτό δεν αναιρεί πως η τράπεζα εμφανίστηκε ως χαμένη στο παιχνίδι του PSI, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κύρος της.

Τους είχαν υποσχεθεί απόδοση άνω του 4% για τα ελληνικά ομόλογα

Δεύτερη ιστορία που συνδέει με τρόπο αξιοσημείωτο την PNB Paribas με τα ελληνικά ομόλογα είναι οι καταγγελίες Βέλγων πολιτών πως στα τέλη του 2009, αρχές 2010, η θυγατρική του ομίλου στο Βέλγιο, BNP Paribas Fortis τους είχε πουλήσει ελληνικά ομόλογα ενώ η Standard & Poors τα είχε ήδη υποβαθμίσει κι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονταν αρνητικές. 

Η ιστορία «έσκασε» τον περασμένο Μάρτιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου Monde, χιλιάδες ιδιώτες είχαν λάβει τότε υποσχέσεις για απόδοση άνω του 4%. Όπως σημειώνει ο Monde, πέντε χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει 50% – 60% των χρημάτων τους, αν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τους έχει εν μέρει αποζημιώσει.

Η τράπεζα απαντά πως τότε δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την κατρακύλα της αξίας των ελληνικών τίτλων αλλά η ρετσινιά μένει. Αναμφίβολα, το κύρος της PNB Paribas έχει πληγεί από την εμποκή της στο ελληνικό ζήτημα και η διενέργεια μιας δημοσκόπησης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το κλίμα στην Ελλάδα υπέρ του ΝΑΙ να ερμηνεύεται από τους ανθρώπους της ως μια κίνηση επίδειξης ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, ως μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, η PNB Paribas έχει συμφέρον από τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα. Οι γαλλικοί κολοσσοί, συνεπικουρούμενοι πάντα από τις τράπεζες, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν περαιτέρω τις ιδιωτικοποιήσεις και το χαμηλό εργατικό κόστος που προωθούν τα μνημόνια. Και τότε λεφτά θα υπάρχουν… γι΄ αυτούς.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: